Concert én expositie van legendarische drummer Han Bennink

Jazz Ten Toon in Brandpunt

Jazz Ten Toon belooft dit jaar weer een pareltje te worden tijdens het Breda Jazz Festival. Qua programmering gaat Jazz Ten Toon voort op de vorig jaar ingeslagen weg. De locatie is nieuw: Jazz Ten Toon verruilt de Stadsgalerij voor Galerie Brandpunt aan de Reigerstraat.

“Wij gaan op zoek naar de rafelranden van de jazz”, citeerde BN DeStem vorig jaar. Daarmee doelend op moderne jazz, muziek voor fijnproevers, North Sea Jazz in mini-formaat.

Jazz Ten Toon gooit meteen na de opening op donderdagmiddag al een belangrijke troef op tafel: altsaxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas met de levende legende Han Bennink (75), Nederlands avontuurlijkste drummer. In 2014 deden ze samen een ‘eenmalig’ optreden in het Concertgebouw. Vanwege het grote succes stonden ze vorig jaar in het BIM-huis. Dit jaar stonden ze met het Metropole Orkest op een festival in Tivoli Vredenbrug waar ze het podium deelden met Branford Marsalis.

Baas en Van Gelder traden samen 150 keer op en worden beschouwd als het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft. De Volkskrant sprak van ‘het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland’ en JazzFlits schreef: ‘Waanzinnig mooi… virtuositeit en vooral ook plezier’. Baas werd door het tijdschrift Jazzism ‘de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz’ genoemd. Van Gelder bracht onlangs met zijn kwintet de plaat ‘Among Verticals’ uit. Het album kreeg vijf sterren in Volkskrant en NRC. Bennink ontwikkelde zich in de jaren zestig tot een van de meest vooraanstaande experimentele slagwerkers en behoort met pianist Misha Mengelberg en saxofonist Willem Breuker tot de wegbereiders van de vrije jazz in Nederland.

Na het afgeven van dit visitekaartje op donderdagmiddag kan de editie van 2017 niet meer stuk. Tijdens het jazzfestival zijn er dagelijks twee concerten in Brandpunt.

Donderdagavond is het de beurt aan FLiNK, een nieuwe band met Arthur Flink, Robin Koerts en Satin Kalpoe. De energieke sound doet soms denken aan Donald Byrd, dan weer aan Miles Davis maar roept net zo gemakkelijk herinneringen op aan de beste Brecker Brothers platen.

Vrijdagmiddag gaat het dak eraf met Volop Zon, een bruisende Brabantse zeskoppige band met Braziliaanse muziek en eigenzinnige Nederlandse teksten. Met zang en acts van Peer de Graaf, onder meer bekend van The Handsome Harry Company.

Vrijdagavond komt Arno Krijger, de maestro van het Hammondorgel in het trio van saxofonist Toine Thys.

Zaterdagmiddag Tocar met accordeonist Rik Cornelissen die vorig jaar een onuitwisbare indruk maakte met de Big Band van de Nieuwe Veste. Tocar is Spaans voor voelen, de muziek gaat over levensvreugde en sensualiteit. Tocar put inspiratie uit de muziek van  Astor Piazzolla, Bill Evans en Chick Corea.

Zaterdagavond wordt het swingen met de uit Suriname afkomstige fluitist Ronald Snijders. Deze beroemde muzikant heeft meer dan 50 cd’s gemaakt, waaronder een cd-box die vorig jaar de Touch Of Jazz Award won als beste album. Snijders brengt vier topmuzikanten mee naar Breda.

Zondagmiddag zijn er zelfs twee concerten: eerst Maurice Leenaars Flamenco Trio, daarna het Mete Erker Trio. JazzNu schreef over de eerstgenoemde: “Maurice Leenaars mag gezien worden als de beste flamencogitarist van Nederland. Al heeft Eric Vaarzon Morel die naam, de Tllburger is in elk geval fantasierijker, technisch begaafder en gedurfder in zijn spel.”

Saxofonist Mete Erker heeft naam gemaakt met zijn heldere toon en de combinatie van rauwe energie en lyriek. Hij is gewend aan lovende recensies. VPRO: “Dit is muziek in naakte directheid, zonder opsmuk, zonder flauwekul…. Prac htig.”Jazzenzo: “Erker bewijst definitief dat hij van alle Nederlandse tenorsaxofonisten misschien wel de meest heavy cat is.”

Tussen de bedrijven door zorgt jazz vinyl DJ Didier Picqui – bekend van Mezz – voor muziek.

Belangrijkste kenmerk van Jazz Ten Toon is de unieke combinatie van muziek en beeldende kunst. Dit laatste komt onder meer tot uiting in een bijzondere tentoonstelling van werk van de legendarische Han Bennink. Evenals in zijn muziek verbindt hij in zijn beeldend werk een sterke behoefte zich over te geven aan expressie en improvisatie, met een zuiver gevoel voor structuur en ordening.

Behalve de tentoonstelling van Han Bennink is ook vier dagen lang een expositie te zien van Susie Q. Deze aan St. Joost afgestudeerde kunstfotograaf laat met haar Vintage Hair Style collectie een serie portretten van haarkunst zien, van de Gibson Girl tot Amy Winehouse.

René van der Velden

voorzitter Jazz Ten Toon